Dunlop Geschiedenis

De lange geschiedenis van Dunlop begint in 1988, wanneer de arts John Boyd Dunlop zijn zoon tegen een verkoudheid fietsen voorschrijft. Om zijn jongen het fietsen te vergemakkelijken, kwam John Boyd Dunlop senior op het idee, banden te maken van canvas, dat met vloeibaar rubber verbonden werd. John Boyd Dunlop laat zijn idee patenteren en daarmee waren Dunlop en dus de luchtbanden geboren. Dit was het begin van een bedrijf dat op innovatie en nieuwe ideeën voortbouwt. Dunlop hecht er waarde aan om altijd vooruit te kijken en uit te vinden hoe men de producten van het bedrijf nog beter kan maken. We moeten er dus een kleine jongen voor bedanken dat er vandaag de dag Dunlop-banden en de innovatieve technologie zijn. Nu is Dunlop één van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van hoogwaardige banden en daarnaast de sponsor van diverse racewedstrijden.

Dunlop behoort tot The Goodyear Tire& Rubber Company, een bedrijf dat jaarlijks bijna 200 miljoen banden produceert. Het hoofdkantoor bevindt zich in Akron/Ohio en het bedrijf telt rond de 72.000 medewerkers op verschillende locaties over de hele wereld. In Europa heeft Dunlop drie bandenfabrieken, die zich in Duitsland, Groot-Brittanië en Frankrijk bevinden. Dunlop produceert banden voor auto’s, motorfietsen, voertuigen met vierwielaandrijving, go-carts en vrachtwagens. Deze banden worden gekenmerkt door innovatie en de baanbrekende technologie van Dunlop. Bij de vervaardiging van de banden neemt Dunlop aan wereldwijde activiteiten deel, terwijl het bedrijf gelijktijdig de verschillende vooruitgangen van de markt erkent en respecteert. De voortgang van het bedrijf in de bandentechnologie heeft de productie van een betere band als doel. Dit betreft zowel de tractie als de besturing van het voertuig. Bij de bandenproductie gebruikt Dunlop onder andere de zogenaamde „Versaload Technology™“, welke de grip op de banden bij contact met de weg maximaliseert. Ook de „DuPont™ Kevlar™“-technologie wordt gebruikt. Dit geeft de banden een stijver karkas, wat op zijn beurt voor veiliger en nauwkeuriger rijden zorgt. Daarnaast staat de „Dunlop Self-Supporting Technology (DSST)®“ het toe om met een band die zijn luchtdruk verloren heeft nog tot 80 km/u te rijden. Bovengenoemde technieken zijn maar enkele voorbeelden van technieken die Dunlop bij de productie van de best mogelijke band gebruikt. Deze hebben daarnaast een positieve uitwerking op de rijervaring. Dankzij de samenwerking van Goodyear en Dunlop, heeft Dunlop toegang tot alle technieken en innovaties die wereldwijd ontwikkeld worden. Deze bevindingen kunnen vervolgens in de bandenproductie toegepast worden, om een band van de hoogste kwaliteit en met de beste rijervaring te verschaffen.

Dunlop heeft een nauwe band met de race-cultuur. Het bedrijf werkt al lang met Jaguar samen. Vandaag de dag is Dunlop de enige bandenleverancier voor Jaguar. Al in zijn vroege geschiedenis boekte de onderneming successen in verschillende race-evenementen. De eerste die een voordeel aan Dunlop’s baanbrekende banden ontdekte, was de wielrenner Willie Hume. Hij begon al in 1889 Dunlop-banden te gebruiken en won met behulp ervan een reeks wielrenwedstrijden. De innovatieve bandentechnologie van Dunlop gaat sindsdien hand in hand met de twee- en vierwielige motorsport en heeft een goede reputatie onder iedereen die met deze sporten te maken heeft. Samen met zijn partner Jaguar, viert Dunlop sinds de jaren ‘50 ook grote successen in de Formule 1. In 1962 vond Dunlop de verklaring waarom auto’s bij een nat wegdek hun grip verliezen. Het was aquaplaning. Het bedrijf begon meteen met een oplossing voor het probleem te vinden. Tijdens de jaren ’60, ’70 en ’80 vierde Dunlop nog altijd grote successen in de Formule 1, doordat het bedrijf in 1968 onder andere de allereerste London-Sydney-marathon won. In de jaren ‘90 werd Warnair ontwikkeld. Een sensor in de banden die het afnemen van de luchtdruk herkent. In 1999 werd Dunlop een deel van de onderneming Goodyear Tire& Rubber Company. De fusie was een geslaagde combinatie van race-kennis en Goodyears mogelijkheden om aan wereldwijde technologische middelen te komen. In het eerste decennium van de 21ste eeuw, ontwikkelde Dunlop zijn banden en hun efficiëntie met innovatieve oplossingen en technologieën verder. Welk type voertuig u ook uit wilt rusten met nieuwe banden, bij Dunlop vindt u een verscheidenheid aan opties. Welke band voor u de juiste is, hangt van uw gewenste rijervaring af en hoe u uw voertuig gebruiken wilt.

Dunlop Banden

Voor Dunlop is het vanzelfsprekend om een band te produceren die de bestuurder het gevoel geeft de controle over het voertuig te hebben. Bij Dunlop weet men hoe belangrijk het is dat de bestuurder zich veilig voelt. Het bedrijf werkt er voortdurend aan om een band te ontwikkelen die de omgang met het voertuig vergemakkelijkt, bestendig is en de tractie van het voertuig verbetert. Dunlop heeft er altijd naar gestreefd om een nog beter product te produceren dat de rijervaring en de prestatie verhoogt. Het bedrijf deelt de passie voor het rijden met zijn klanten, derhalve heeft men bij Dunlop ook het gevoel te weten wat de klanten willen. Op basis hiervan biedt Dunlop banden voor alle jaargetijden, weersomstandigheden en persoonlijke voorkeuren, waarbij het niet uitmaakt met wat voor voertuig u rijdt en welke rijervaring u wenst.

No items found.