Winterbanden en aansprakelijkheid

In veel landen ben je (deels) aansprakelijk voor een schade als je bij winters weer op zomerbanden rijdt. Er is immers minder grip op de weg. Hierdoor is de remweg langer en kan de auto gemakkelijker in een slip raken. Ook is er de kans op een verkeersboete. Hoe werkt dit precies?

Boete

Het niet gebruiken van winterbanden (of sneeuwkettingen) terwijl dat wel verplicht is, heeft niet alleen een boete tot gevolg, maar kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. De boete verschilt per land. Duitsland kent een vast bedrag: € 40, bij hinder of gevaarzetting is de boete € 80 en 1 strafpunt (bedragen vanaf 4-12-2010). In Oostenrijk is de boete € 35, maar bij gevaarzetting kan hij oplopen tot € 5.000,- en inbeslagname van de auto. Ook in de meeste andere landen kan het strafbaar zijn, daar geldt geen vast bedrag maar kijkt men naar de feitelijke omstandigheden.

Winterbanden en aansprakelijkheid

Als je betrokken raakt bij een ongeval en het ongeval is mede te wijten aan het niet rijden op winterbanden, kan dit leiden (mede-)aansprakelijkheid voor schade. Dit omdat in winterse omstandigheden een auto op zomerbanden minder goed kan reageren op onverwachte situaties. Er is immers minder grip op de weg en ook de remweg is langer. Het gevolg is dan dat de schade niet volledig wordt vergoed en dat de verzekeraar een deel van de schade van de ander moet vergoeden.Dit geldt in Duitsland, maar ook in andere landen kan dit het geval zijn. Oostenrijk en Zwitserland kennen eigenlijk dezelfde regels als Duitsland. Frankrijk stelt in winterse gevallen winteruitrusting verplicht en daarmee kan ook (mede)aansprakelijkheid neergelegd worden bij degene die niet aan de wettelijke verplichting voldaan heeft. Ook in Finland en Noorwegen zijn winterbanden of winteruitrusting verplicht, en kan er (mede)aansprakelijkheid voortvloeien uit het niet rijden met winterbanden als de omstandigheden dit vereisen. In Italië en Zweden kan het niet gebruiken van winterbanden ook een rol spelen bij de aansprakelijkheid voor een aanrijding. In het ergste geval krijg je een deel van je (letsel)schade niet vergoed omdat u medeaansprakelijk bent vanwege het rijden op ongeschikte banden.

Winterbanden in het buitenland

Steeds meer landen kennen verkeersregels over het gebruik van winterbanden. Omdat die per land verschillen, maakten wij (ANWB) een overzicht van de regels voor het gebruik van winterbanden – en ook sneeuwkettingen en spijkerbanden – per land. In dit overzicht Winterbanden buitenland verwijzen we naar pagina’s per land.

Winterse omstandigheden

Sommige landen hebben een vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn, in andere landen hangt dat af van het winterse weer. Dan moet je dus in ieder geval bij sneeuw, ijs of gladheid op winterbanden rijden. Vaak in combinatie met andere winteruitrusting, zoals voldoende antivries-ruitensproeier vloeistof en goede ruitenwissers of zelfs een sneeuwschep.

Winterbanden zijn inmiddels in de meeste Europese landen uitsluitend die banden met het sneeuwvloksymbool, maar soms volstaat de vermelding M+S.
Winterbanden: de belangrijkste regels in het buitenland

Noten

1. Maximale snelheid met sneeuwkettingen 50 km/h
2. Verplicht als je geen winterbanden hebt
3. Zorg je op zomerbanden voor hinder op de weg, dan kun je een boete krijgen
4. Half oktober tot eind april in het Poolcirkelgebeid (Lapland, Rovaniemi)
5. All seasonbanden zijn ook toegestaan
6. Buiten deze periode verplicht bij winterse omstandigheden

Winterbanden kopen: waar moet je op letten?

Sneeuwkettingen, spijkerbanden en aansprakelijkheid. Ook de regels voor het gebruik van sneeuwkettingen verschillen per land. In veel wintersportgebieden geldt bij sneeuwval en daarna de verplichting sneeuwkettingen te gebruiken.Voor campers gelden dezelfde regels als voor personenauto’s. Voor caravans bestaat er geen verplicht gebruik van winterbanden, maar het levert wel een betere wegligging op bij winterse omstandigheden. Vooral in Scandinavische landen worden spijkerbanden gebruikt. Er zullen niet veel Nederlanders zijn die daarmee rond rijden, maar waar relevant noemen we de regels wel. Het niet gebruiken van winterbanden als dit wel verplicht is, heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid bij verkeersongevallen.Ook is er de kans op een verkeersboete. Winterbanden in het buitenland, regels per land

Winterbanden

Winterbanden in België
Winterbanden in Denemarken
Winterbanden in Duitsland
Winterbanden in Finland
Winterbanden in Frankrijk
Winterbanden in Italië
Winterbanden in Kroatië
Winterbanden in Luxemburg
Winterbanden in Noorwegen
Winterbanden in Oostenrijk
Winterbanden in Slovenië
Winterbanden in Slowakije
Winterbanden in Tsjechië
Winterbanden in Zweden
Winterbanden in Zwitserland